ساخت سردخانه
ساخت سردخانه
ساخت سردخانه :وقتی پروژه ساخت سردخانه به همکاری پیشنهاد میشه به احتمال غریب به یقین پروژه مورد نظر رو میشه در یکی از پروسه های زیر گنجوند :
1 – انجماد محصول مورد نظر ساخت سردخانه
2 – خنک کردن/خنک نگاه داشتن محصولاتی که بار تنفسی ندارند (مثل انواع گوشت ، انواع میوه خشک شده ، آب میوه ، لبنیات و ….)
3 – خنک کردن/خنک نگاه داشتن محصولاتی که بار تنفسی دارند (مثل اغلب میوه ها و سبزی ها و صیفیجات)
در پروسه انجماد : ما با گرمای نهان محصول مواجه ایم ساخت سردخانه
در پروسه خنک کردن محصولات دارای بار تنفسی : علاوه بر بار گرمایی خود محصول ، بار گرمایی حاصل از تنفس محصول و بار تهویه رو داریم
در پروسه خنک کردن محصولاتی که بار تنفسی ندارند : ما تنها با بارگرمایی خود محصول مواجه هستیم ساخت سردخانه
سایر بارهای حرارتی
در هر یک از فرآیند فوق ما با تعدادی بار دیگه هم ممکنه مواجه بشیم مثل : بار روشنایی حاصل از روشن بودن لامپ های درون سردخانه ، بار گرمایی حاصل از روشن بودن فن اواپراتور ، بار گرمایی حاصل از تردد نفرات (هر فرد در حالت نرمال به اندازه 1 پره رادیاتور از خودش گرما ساطع میکنه) و بار نفوذ و بار پرت از دیوار و سقف و کف و …… ساخت سردخانه
اگه مهندسی بخواد ارایه محاسبات دقیق کنه حتما در دفترچه محاسبات تک تک این بارها باید محاسبه بشه ولی برای جلوگیری از اتلاف وقت ، در نهایت وقتی جواب نهایی رو بدست آوردیم برای سایر بارهای حرارتی که در بالا ذکر کردیم ما عدد بعلاوه 20% رو لحاظ میکنیم که همه این بارها درون اون بیست درصد گنجونده میشه.
ما در این مقاله تنها به بررسی پروسه 2 میپردازیم یعنی : ساخت سردخانه
—–خنک کردن/خنک نگاه داشتن محصولاتی که بار تنفسی ندارند —-
در پروسه تبرید صنعتی که شامل مفاهیم موجود در کتابهای ترمودینامیک/انتقال حرارت/مکانیک سیالات و …… فرمولهای بیشماری هست ولی همونطور که بارها عرض کردیم یکی از ساده ترین فرمولها و یکی از پرکاربردترین فرمولها فرمول زیره که برای محاسبه بار محصول مورد استفاده قرار میگیره :
Q = m * C * (T2 – T1) / h
ساخت و تعمیر و شارز گاز سردخانه
دوباره توضیح میدم که در اون :
Q : بار حرارتی محصول بر حسب کیلوژول
m : جرم محصول بر حسب کیلوگرم
C : ظرفیت گرمایی ویژه محصول بر حسب کیلوژول/کیلوگرم-درجه سانتیگراد
T2 : دمای محصول اوليه بر حسب درجه سانتیگراد
T1 : دمای محصول درون سردخونه بر حسب درجه سانتیگراد
h : مدت زمان کارکرد کمپرسور که معولا 18 ساعت در روز است
ضریب تبدیل : کیلوژول * 0.277 تبدیل میشود به وات
فقط توجه کنید که ظرفیت گرمایی ویژه محصول یعنی پارامتر C یک محصول در بالای نقطه انجماد با پایین نقطه انجماد اون متفاوته.
یه مثال ساده ، ظرفیت گرمایی ویژه آب برابر 1 کیلوکالری/کیلوگرم-درجه سانتیگراده ولی ظرفیت گرمایی ویژه آب زیر نقطه انجماد (یعنی ظرفیت گرمایی ویژه یخ) برابر 0.5 کیلوکالری/کیلوگرم-درجه سانتیگراده. به زبون خیلی ساده ، اگه بخواهیم یه آب به اندازه معلوم رو 5 درجه خنک کنیم و نتیجه بشه کمپرسور 10 اسب ، اگه بخواهیم همون اندازه یخ رو 5 درجه خنک کنیم یه کمپرسور 5 اسب مورد نیازه.
قبل از اینکه بخواهید ادامه مطالب رو بخوانید لطفا به ادامه جدولهای ارایه شده در انتهای مقاله نگاهی بندازید و بعد دوباره برگردید.
مثال : چه کمپرسوری برای نگهداری 1 تن تخم مرغ مورد نیاز است :
با مراجعه به جدول این اعداد رو میخونیم
دمای نگهداری تقریبا صفر درجه
دمای ورود به سردخانه 40+ درجه (دمای محیط)
ظرفیت گرمایی ویژه بالای انجماد 3.048 کیلوژول/کیلوگرم-درجه سانتیگراد
Q = (1000 * 3.048 * (40 – 0) /18) * 0.277
Q = 1880 W
20% بابت سایر بارها درنظر میگیریم که در نهایت میشه 2256 وات.
حالا میتونید کمپرسور رو انتخاب کنید.
مثال : چه کمپرسوری برای نگهداری 1 تن گوشت منجمد در شرایط زیر صفر مورد نیاز است :
با مراجعه به جدول این اعداد رو میخونیم
دمای نگهداری تقریبا 18- درجه
دمای ورود به سردخانه 2- درجه (دمای انجماد)
ظرفيت گرمايي پایین انجماد تقریبا 1.5 کیلوژول/کیلوگرم-درجه سانتیگراد
Q = (1000 * 1.5 * (-18 – (-2)) /18) * 0.277
Q = 369 W
20% بابت سایر بارها درنظر میگیریم که در نهایت میشه 442 وات.
حالا میتونید کمپرسور رو انتخاب کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
Want to join the discussion?Feel free to contribute!